7 Mayıs 2014 Çarşamba

Uyku ve Soğuk Ekranlar

Odanızda hangi renk aydınlatma tercih edilmeli? Ekranınız uygun renk sıcaklığında mı? Gece ekranınızın parlaklığını kıssanızda gözleriniz yoruluyor mu? İyi uyuyamıyorsanız mavi ışığı hayatınızdan çıkarın.

Dışarı bakın. Gün içerisinde renk sıcaklıkları farklıdır.
Ekranınız gündüz kullanım için gayet uygundur. Fakat akşam ve gece saatlerinde ekrana bakmak gözünüzü rahatsız edecektir. Bu uykunuzu da etkiler. Ekrandaki veya oda aydınlatmanızdaki renk uyumsuzlukları biyolojik saatinizi şaşırtabilir.


Gece rahat etmek için sıcak renkli aydınlatmalar tercih etmelisiniz. Beyaz renkli aydınlatmalardan uzak durmalısınız. Aydınlatmada sarı rengi tercih edin.

Sıcak renkler tercih ederek mavi seviyesini düşürürsünüz. Böylece hem gözünüz yorulmaz, hem iyi uyursunuz. Zira mavi renk uyumayı zorlaştırır.

Oda aydınlatması tamamsa da televizyon, telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazları gece kullanıyoruz. Ekranlar gündüz kullanımı için uygun olsalar da gece bizi çok yoruyorlar.


Televizyonunuzda sıcaklık ayarı görmüşsünüzdür. O ayarı akşam olunca "sıcak" olarak ayarlayabilirsiniz.

Bilgisayar, telefon, tablet gibi cihazlar için de bazı uygulamalar var. İsterseniz tanıtalım.

f.lux (Windows, Mac, iOS)

f.lux'un Linux için de bir sürümü olsa da yazının ilerisinde daha iyi bir program önereceğim.

f.lux'u buradan indirebilirsiniz.

iOS için f.lux için jailbreak işlemi gerekiyor. Bu gayri-resmi bir yoldur. Jailbreak ile ilgili İnternette arama yapabilirsiniz. Jailbreak yapılmışsa Cydia'dan "f.lux" ismini aratıp kurabilirsiniz.

Redshift (Linux)

f.lux'un Linux sürümü olduğu halde Redshift'i önermemdeki sebep gün doğumu ve batımını ayarlamak için sisteminizdeki bilgileri kullanıyor ve ayarları otomatik yapıyor olması.

Ubuntu ve türevleri kullanıyorsanız Ubuntu Yazılım Merkezi'nde "redshift" araması yaparak tek tıkla yükleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Diğer Linux kullanıcıları da Paket Yöneticilerinde arama yaparak, bulamazsanız ilgili dağıtıma paket isteğinde bulunarak veya Redshift'in kaynak kodlarını derleyerek kullanabilirler.

 Twilight (Andoid)

Andoid için de Twilight uygulamasını Google Play'den indirebilirsiniz.




Gece kullanımınıza bu uygulamalar etkili olacaktır. Özellikle yatmadan önce tablet, telefon veya bilgisayarınızla zaman geçiriyorsanız kolayca uyumanız sağlanacak ve gözlerinizin ağrımadığı fark edeceksiniz.Ubuntu, teknoloji, bilgisayar, android, beyaz eşya, linux, televizyon, klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, internet, web

1 yorum:

Düşüncelerinizi dile getirin!