9 Mayıs 2014 Cuma

Kullanışlı Müzik Çalar: Clementine

Pek çok özelliği bir arada bulabileceğiniz bir müzik çalar arıyorsanız Clementine iyi bir tercih olabilir. Şarkı listeleri oluşturmak, şarkı sözlerini bulmak ve sanatçı bilgilerini bulmak, şarkı bilgilerini elle veya otomatik olarak düzeltmek, Andoid cihazlar ile uzaktan kontrol, zengin İnternet müziği ve radyo kaynaklarına erişmek gibi pek çok özelliği bir arada barındıran Clementine Windows, Mac ve Linux'ta çalışır.
İlginizi çektiyse detaylara bakalım.


Müziklerinizi düzene sokmak için Clementine'a müziklerinizin olduğu klasörleri ayarlayarak kütüphaneyi Sanatçı/Albüm/Tür gibi gruplara ayıracak şekilde ayarlayıp(Kütüphane arama kutusunun yanındaki İngiliz anahtarı simgesine tıklayarak ayarlayabilirsiniz) istediğiniz şarkıları sürükleyerek çalma listesine ekleyebilirsiniz. Bunun yerine hali hazırda bulunan dosya veya klasörlerinizi doğrudan çalma listesine sürükleyerek ekleyebilirsiniz. Farklı çalma listeleri oluşturarak bu listeler arasında kolayca gezinebilirsiniz.

Kütüphane bölümünde ayrıca akıllı çalma listeleri bulunuyor. Buradan
  • 50 rastgele parça, 
  • Beğenilen veya az beğenilen parçalar,
  • En fazla çalınan parçalar, 
  • Yeni eklenen parçalar, 
  • Hiç çalınmayan parçalar
 gibi seçeneklerle şarkılarınızı süzebilirsiniz.


Şarkı bilgisi sekmesinde şarkının last.fm'deki dinlenme ve dinleyici sayısını, etiketlerini ve şarkı sözlerini bulabilirsiniz.

Şarkıların bilgilerinin alınabilmesi için parça bilgilerinin en azından şarkı ve sanatçı adının doğru bir şekilde yazılması şart. Bu çok mu zor? Dosya isimleri yeterli ipucu içeriyorsa şarkılarınızın tümünü seçip "Etiketleri otomatik tamamla"ya basarsanız, parçaların tüm bilgileri doldurulacaktır. Clementine ayrıca albüm kapaklarını da otomatik olarak bulma özelliğine sahip.


Hazır bir şarkıyı sağ tıklamışken "Bu parçayı çaldıktan sonra durdur", "Parçayı kuyruğa ekle" gibi kullanışlı seçeneklerin bulunduğuna da dikkat çekelim.

İnternet kısmında ise bizi gerçekten zengin bir içerik karşılıyor. Buradan Last.fm, Grooveshark, SoundCloud, Sportify gibi müzik hizmetlerine; Dropbox, Google Drive, Box, Ubuntu One gibi dosya hizmetlerine; Icecast, Sky.fm gibi radyo hizmetlerine ulaşmanız mümkün. İsterseniz listelenmeyen bir radyonun mms adresini ekleyerek radyonuzu dinleyebilirsiniz. Clementine'a Podcast yayınları eklemek de mümkün.

Icecast, Sky.fm gibi kaynaklardan aklınıza gelebilecek her türlü müzik türünü (ve belkide hayatınızda ilk kez gördüğünüz türleri) bulabilirsiniz.

Sanatçı bilgisi kısmında ise sanatçının resimleri ve biyografisi bulunuyor. Ayrıca bu sanatçıyla benzer sanatçılar da listeleniyor.



Clementine'nın çalıştığı bilgisayar ve Android'li cihaz aynı Wi-Fi ağına bağlıysa (daha da uzaktan kontrol etmek aklınızdan geçtiyse lütfen mantıklı olun) müzik çaları Android'li cihazınız ile kontrol edebilirsiniz.  Bu özellik için Araçlar>Tercihler>Uzak Ağ yolunu takip edin. Tercihlerde Clementine'ın Wii kumandası ile kontrol edilebildiğine de şahit olacaksınız. "Bu kadarına da pes" diyebilirsiniz ama "faydasız bir özellik" diyemeyiz.

Görsel ögeleri seviyorsanız Clementine'da ProjectM tarafından yapılmış çeşitli görselleştirmeler var. Fakat ProjectM, Windows'ta pek sağlıklı çalışmıyor.

Her zamanki gibi Ubuntu kullanıcıları bu uygulamayı Ubuntu Yazılım Merkezi'nden kolayca indirebilir. Diğer Linux dağıtımlarının Paket Yönetici'lerinde de bu uygulamanın olduğunu düşünüyorum.
Ubuntu, teknoloji, bilgisayar, android, beyaz eşya, linux, televizyon, klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, internet, web
Windows ve Mac kullanıcılarını da her zamanki gibi Clementine'nın sitesine buradan alalım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi dile getirin!