8 Mayıs 2014 Perşembe

Wii U Neden Satmıyor?




Nintendo, Mario ile tanındı. Halen Mario'nun yeni sürümleri çıkmakta ve severek oynanmakta.
Nintendo oyun konsolu da üretiyor ve oyunlarını sadece bu konsol için çıkartıyor. NES, GameCube, GameBoy, DS ve en çok satan konsol olan Wii ile bildiğimiz Nintendo, en son piyasaya sürülen Wii U, PS4 ve XBOX One arasında adeta ezildi. Peki neden Wii U pek konuşulmuyor? Nintendo'nun son durumu ne?

Nintendo'nun ürettiği oyunlar ve bu oyunların başka konsollarda olmayışı, Nintendo oyun konsollarını diğerlerinden farklı kılıyor. Nintendo genellikle neşeli ve ailece vakit geçirebileceğiniz oyunlar üretmesiyle, PlayStation ve XBOX tercih edenlerin oynadığı hardcore, aksiyon oyunları arasında ince bir çizgi oluşturuyor. İnce de olsa oyun türü farklılıkları Wii ile PlayStation'u karşılaştırmak mantıksız oluyor.

Wii U'nun Donanımı Daha Düşük ama Önemli Değil

Wii U; PS4 ve XBOX One'dan önce piyasaya çıktı. Wii U'nun donanımsal özellikleri bu konsollardan biraz daha zayıf. Nintendo oyunlarını sevenler bu konuya pek aldırış etmedi. Oyuncu için oyunun çeşitliliği ve oynanabilirliği daha ön planda olur. Grafik kalitesinin ikinci planda olduğunu geçmişteki konsollardan biliyoruz.

Wii U'da Nintendo'nun yaptığı oyunlar dışında PS ve XBOX kadar farklı oyun yapımcılarının yaptığı oyunları pek göremiyoruz. PS4 ve XBOX One'da en çok tercih edilen oyunlar Wii U'da yok. Üçüncü parti dediğimiz konsol üreticisinin dışındaki oyun yapımcılarına yeterli imkanlar sunulmuyor.

Nintendo Wii'yi Terk Etti

Wii 100 milyonun üzerinde sattı. Wii o kadar çok sevildi ki Wii U çıktıktan sonra bile Wii, Wii U'dan daha çok satıldı. Fakat Nintendo Wii U inadından vazgeçmedi ve Wii'nin üretimini durdurdu. Ayrıca  Wii'de çevrimiçi oyunların hala oynanmasına rağmen (Özellikle Mario Kart Wii) Nintendo 20 Mayıs'tan sonra çevrimiçi oyun bağlantısını keseceğini açıkladı. Bu atılımları Wii U'nun satılmasının sağlanması için yapıldığını düşünülse de çok kırıcı bir davranış.

Wii U Neden Bir Anda Satsın ki?

PS4 ve XBOX One çıkar çıkmaz milyonlarca satıldı. Wii U ise resmen çuvalladı. Wii zamanının en iyi konsolu oldu. Her ne kadar Wii için Mario, Zelda, Pokemon, Smash Bros., Donky Kong gibi oyunların ön planda olduğunu bilsek de Wii için en çok satılan ve Wii'nin çok ses getiren hareket algılayıcılı kumandası ile oynanan oyunlar Wii Sports, Wii Sports Resort, Wii Play Motion, Mario Kart Wii, Wii Fit oldu. Bu oyunlar kumandanızı tenis raketine, bowling topuna, golf sopasına, bot küreğine, kılıca, ok ve yaya, direksiyona çeviriyor ve hareketlerinizin (kinectin yarısı kadar bile algılayamadığı) hassasiyetle algılandığı hayal gücünüzün sınırlarını zorlayacak oyunların oynanmasını sağlayan bir cihaz kullanılıyor. Wii bu sayede peynir ekmek gibi sattı. Kinect, Move gibi taklitleri yapıldı ama ne Wii kadar hareketleri hassas olarak algılayabildi ne de oyunlar sizi yerinizden kaldırıp hareket etmenizi sağlayacak kadar etkili olabildi.
Wii U da maalesef tablet şeklinde kontrolcü dışında bir yenilik göremedik. PS4'te veya XBOX One'da gördük mü? Hayır. Oyuncuyu muhteşem grafikler cezbetti.

Grafiklerin ikinci planda olduğunu söylemiştim. Çünkü bu konsolların oyun kaygısı yok. Wii U'da ise sadece Nintendo'nın oyunları ön planda. Ama bu oyunlar da Wii U'yu uzun süre idare edecektir. Çünkü Nintendo'nun oyunları benzersiz. Çok eğlenceli oyunlar üretiyor.

El konsolu konusunda Nintendo'nun başarısını halen gölgeleyebilen çıkmadı. Nintendo 3DS'in PS Vita üstünde ezici bir üstünlüğü var. Bu da oyunlardan kaynaklı. Gerek Nintendo oyunları gerekse üçüncü parti oyunlar. Fakat bugün ev konsolu konusunda durum biraz farklı. Full HD televizyonların da etkisiyle ev konsolunda grafik kalitesi önemli bir ölçüt olarak değerlendiriliyor.Ubuntu, teknoloji, bilgisayar, android, beyaz eşya, linux, televizyon, klima, buzdolabı, çamaşır makinesi, internet, web

Nintendo oyunlarının önemli bir miktarda seveni var. Oyun çıkmasıyla Wii U'nun satışlarının doğru orantıyla hareket ettiğini görüyoruz. Nintendo oyun çıkarttıkça satışlar artmaya devam edecektir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düşüncelerinizi dile getirin!